If you’re looking for SAP ABAP Interview Questions for Experienced & Freshers, you are at right place. There are lot of opportunities from many reputed companies in the world
If there is any new SAP ABAP interview question that have been asked to you, kindly post it in the the comment section.
1. What is an ABAP data dictionary?
Ans:
ABAP 4 data dictionary describes the logical structures of the objects used in application development and shows how they are mapped to the underlying relational database in tables/views.
2. What are domains and data element?
Ans:
Domains:Domain is the central object for describing the technical characteristics of an attribute of an business objects. It describes the value range of the field. Data Element: It is used to describe the semantic definition of the table fields like description the field. Data element describes how a field can be displayed to end-user.
3. What is foreign key relationship?
Ans:
A relationship which can be defined between tables and must be explicitly defined at field level. Foreign keys are used to ensure the consistency of data. Data entered should be checked against existing data to ensure that there are now contradiction. While defining foreign key relationship cardinality has to be specified. Cardinality mentions how many dependent records or how referenced records are possible.
4. Describe data classes.
Ans:
Master data: It is the data which is seldomly changed.Transaction data: It is the data which is often changed. Organization data: It is a customizing data which is entered in the system when the system is configured and is then rarely changed. System data:It is the data which R/3 system needs for itself.
5. What are indexes?
Ans:
Indexes are described as a copy of a database table reduced to specific fields. This data exists in sorted form. This sorting form ease fast access to the field of the tables. In order that other fields are also read, a pointer to the associated record of the actual table are included in the index. The indexes are activated along with the table and are created automatically with it in the database.
6. Difference between transparent tables and pooled tables.
Ans:
Transparent tables: Transparent tables in the dictionary has a one-to-one relation with the table in database. Its structure corresponds to single database field. Table in the database
has the same name as in the dictionary. Transparent table holds application data.
Pooled tables: Pooled tables in the dictionary has a many-to-one relation with the table in database. Table in the database has the different name as in the dictionary. Pooled table are stored in table pool at the database level.
7. What is BDC programming?
Ans:
Transferring of large/external/legacy data into SAP system using Batch Input programming. Batch input is a automatic procedure referred to as BDC(Batch Data Communications).The central component of the transfer is a queue file which receives the data vie a batch input
programs and groups associated data into “sessions”.
8. What are the functional modules used in sequence in BDC?
Ans:
These are the 3 functional modules which are used in a sequence to perform a data transfer
successfully using BDC programming:
BDC_OPEN_GROUP – Parameters like Name of the client, sessions and user name are specified in this functional modules.
BDC_INSERT – It is used to insert the data for one transaction into a session.
BDC_CLOSE_GROUP – This is used to close the batch input session.
9. What are internal tables?
Ans:
Internal tables are a standard data type object which exists only during the runtime of the program. They are used to perform table calculations on subsets of database tables and for re-organising the contents of database tables according to users need.
10. What is ITS? What are the merits of ITS?
Ans:
ITS is a Internet Transaction Server. ITS forms an interface between HTTP server and R/3 system, which converts screen provided data by the R/3 system into HTML documents and vice versa.
Merits of ITS: A complete web transaction can be developed and tested in R/3 system. All transaction components, including those used by the ITS outside the R/3 system at runtime, can be stored in the R/3 system. The advantage of automatic language processing in the R/3 system can be utilized to language dependent HTML documents at runtime.
11. What is DynPro?
Ans:
DynPro is a Dynamic Programming which is a combination of screen and the associated flow logic Screen is also called as DynPro.14. What are screen painter and menu painter?- Screen painter: Screen painter is a tool to design and maintain screen and its elements. It allows user to create GUI screens for the transactions. Attributes, layout, filed attributes and flow logic are the elements of Screen painter. Menu painter: Menu painter is a tool to design the interface components. Status, menu bars, menu lists, F-key settings, functions and titles are the components of Menu painters. Screen painter and menu painter both are the graphical interface of an ABAP/4 applications.
12. What are the components of SAP scripts?
Ans:
SAP scripts is a word processing tool of SAP which has the following components: Standard text. It is like a standard normal documents. Layout sets. – Layout set consists of the following components:
Windows and pages, Paragraph formats, Character formats. Creating forms in the R/3 system. Every layout set consists of Header, paragraph, and character string. ABAP/4 program.
13. What is ALV programming in ABAP? When is this grid used in ABAP?
Ans:
ALV is Application List viewer. Sap provides a set of ALV (ABAP LIST VIEWER) function modules which can be put into use to embellish the output of a report. This set of ALV functions is used to enhance the readability and functionality of any report output. Cases arise in sap when the output of a report contains columns extending more than 255 characters in length. In such cases, this set of ALV functions can help choose selected columns and arrange the different columns from a report output and also save different variants for report display. This is a very efficient tool for dynamically sorting and arranging the columns from a report output. The report output can contain up to 90 columns in the display with the wide array of display options.
14. What are the events in ABAP/4 language?
Ans:
Initialization, At selection-screen,Start-of-selection, end-of-selection, top-of-page, end-of-page, At line-selection, At user-command, At PF, Get, At New, At LAST, AT END, AT FIRST.
15. What is CTS and what do you know about it?
Ans:
The Change and Transport System (CTS) is a tool that helps you to organize development projects in the ABAP Workbench and in Customizing, and then transport the changes between the SAP Systems and clients in your system landscape. This documentation provides you with an overview of how to manage changes with the CTS and essential information on setting up your system and client landscape and deciding on a transport strategy. Read and follow this documentation when planning your development project.
16. What are logical databases? What are the advantages/ dis-advantages of logical databases?
Ans:
To read data from a database tables we use logical database.
A logical database provides read-only access to a group of related tables to an ABAP/4 program.
Advantages:
- check functions which check that user input is complete, correct,and plausible.
- Meaningful data selection.
- central authorization checks for database accesses.
- good read access performance while retaining the hierarchical data view determined by the application logic.
disadvantages:
- If you donot specify a logical database in the program attributes,the GET events never occur.
- There is no ENDGET command,so the code block associated with an event ends with the next event statement (such as another GET or an END-OF-SELECTION).
17. What is a batch input session?
Ans:
BATCH INPUT SESSION is an intermediate step between internal table and database table. Data along with the action is stored in session ie data for screen fields, to which screen it is passed, program name behind it, and how next screen is processed.
18. How to upload data using CATT ?
Ans:
These are the steps to be followed to Upload data through CATT: Creation of the CATT test case & recording the sample data input. Download of the source file template. Modification of the source file. Upload of the data from the source file.
19. What is Smart Forms?
Ans:
Smart Forms allows you to create forms using a graphical design tool with robust functionality, color, and more. Additionally, all
new forms developed at SAP will be created with the new Smart Form solution.
20. How can I make a differentiation between dependent and independent data?
Ans:
Client dependent or independent transfer requirements include client specific or cross client objects in the change requests. Workbench objects like SAPscripts are client specific, some entries in customizing are client independent. If you display the object list for one change request, and then for each object the object attributes, you will find the flag client specific. If one object in the task list has this flag on, then that transport will be client dependent.
21. What is the difference between macro and subroutine?
Ans:
Macros can only be used in the program the are defined in and only after the definition are expanded at compilation / generation. Subroutines (FORM) can be called from both the program the are defined in and other programs . A MACRO is more or less an abbreviation for some lines of code that are used more than once or twice. A FORM is a local subroutine (which can be called external). A FUNCTION is (more or less) a subroutine that is called external. Since debugging a MACRO is not really possible, prevent the use of them (I’ve never used them, but seen them in action). If the subroutine is used only local (called internal) use a FORM. If the subroutine is called external (used by more than one program) use a FUNCTION.
22. Which table stores the Programs created?
Ans:
Table: TRDIR
How can we compare two programs
Se30
Here we can get tips and tricks for different ABAP queries
23. What is BDC recording?
Ans:
In BDC recording you record the transaction through which you want to upload data. This tool will create a program for you and you dont need to create the program manually. You can code both call transaction and session method using this tool .
24. What is the role of BDCdata in call transaction method?
Ans:
In bdc you need to pass data to particular screen and particular screen fields.We do this using the structure BDCDATA available in the abap dictonary. for more information just have a look at a sample code for BDC.
25. what is bdcmsgcol and how it works with call transaction method?
Ans:
BDCMSGCOLL is a structure available in the abap dictonary. We use this to handle errors in call transaction. We need to declare an internal table like bdcmsgcoll. When a database table is updated we get some messages like sucessfull , or not sucessfull or sucessful with some warning message. All these messages 5 pass through this structure. We can capture them using a function module called FORMAT_MESSAGE.
26. What is SAP ABAP?
Ans:
SAP is a type of software known as ERP (Enterprise Resource Planning) that large company use to manage their day to day affairs. ABAP (Advanced Business Application Programming) is the coding language for SAP to develop RICEFW objects. (Reports, Interfaces, Extensions, Forms and Workflows).
27. What do you mean by an ABAP data dictionary?
Ans:
To describe the logical structures of the objects that are used in application development ABAP 4 data dictionary is used. It is also used to show the underlying relational database in tables.
28. Explain the difference between pool tables and transparent tables?
Ans:
Transparent tables: It has one to one relation with the table in the database. Its structure corresponds to single database field.
Pooled tables: It has many to one relation with the table in the database. Pooled tables are stored at the database level.
Basic List: For simple reports
Statistics: For Percentage, Average etc.
Ranked List : For analytical reports
29. What do you mean by BDC (Batch Data Communications) programming?
Ans:
It is an automatic procedure to transfer large or external data into SAP system. ‘Queue file’ is the central component of the transfer, which receives the data through batch input programs and groups that are associated into ‘sessions’.
30. Describe the data classes?
Ans:
The data classes are classified into following classes
Master Data: The data in this class seldom change
Transaction Data: The data can be changed often in this class
Organization Data: This data is a customized data and is entered in the system when the system is configured. It is rarely changed.
System Data: This data is used by R/3 system itself
31. What are the internal tables?
Ans:
Internal table exists only when the program is run. It is used for performing table calculations on subset of database tables and also for re-organizing the content of database tables as per the users need.
32. List down the functional modules used in sequence in BDC?
Ans:
There are 3 functional modules which are used in sequence to perform data transfer successfully using BDC programming. They are
- BDC_OPEN_GROUP
- BDC_INSERT
- BDC_CLOSE_GROUP
33. What is a foreign key relationship?
Ans:
To ensure the consistency of data, foreign keys are used. The relationship established between the tables and must be explicitly defined at field level. Data entered should be checked against the existing data to ensure that there is no contradiction. Cardinality has to be specified while defining foreign key relationship.
34. In ABAP what are the differences between table and structure in data dictionary?
Ans:
The difference between structure and table is
- Data can be stored physically in Table, but a structure cannot
- Structure does not have primary key but table can have
- Table can have the technical attribute but the structure does not have
35. What is Smart Forms?
Ans:
Smart forms allow you to create forms using a graphical design tool.
36. What are the components of SAP scripts?
Ans:
For SAP, SAP scripts are a word processing tool. It has a function like standard text and layout sets. Its layout set consists of: Windows and pages, Character formats, Paragraph formats etc.
37. How to create ‘table cluster’?
Ans:
- In ABAP dictionary, select object type Table, enter a table name and choose create
- A field maintenance screen for the table is displayed. Table type Transparent table, set it as a default
- Make the necessary entries in the short description and delivery classified on the Attributes page. Then define the fields of the table.
- Proceed as when creating a transparent table. Now save your entries
- Now choose EXTRASàChange table category
- When a dialogue box appears you have to select the table type ‘Pooled table’ or ‘Cluster table’
- After selecting the table, return to the field maintenance screen for the table. Field pool or cluster name is displayed on the Attributes tab page in addition to the standard fields.
- Now enter the name of the table cluster or table pool to which you want to assign the cluster table.
38. How can you format the data before write statement in the report?
Ans:
By using the loop event the reports output can be formatted
- .at first
- .at new
- .at last
39. Explain the difference between Template and Table?
Ans:
The difference between the table and template is that, table is a dynamic and template is a static.
40. Mention what is ALV programming in ABAP? When is this grid used in ABAP?
Ans:
ALV stands for Application List Viewer. To enhance the output of the report, SAP provides a set of ALV function modules which can be used, and it also improves the functionality and readability of any report output. It is an efficient tool used for arranging the columns in a report output.
41. When do we use End-of-selection?
Ans:
End of the selection event is mostly used when we are writing HR-ABAP code. In the HR-ABAP code, data is retrieved in the start of selection event and printing on the list and all will be done at the end of the selection event.
42. Mention the difference between ABAP and OOABAP? In what situation do you use OOABAP?
Ans:
ABAP is used to develop traditional programs in R/3, while OOABAP is used to develop BSP/ PCUI applications and also anything that an involved object oriented like BADI’s and SmartForms etc.
43. What is table buffer? Which type of tables used this buffer?
Ans:
Over here, buffer means memory area, table buffer means the table information is available on the application server. When you call data from database table, it will come from application server. Transparent tables and pool tables are buffered, while cluster table cannot be buffered.
44. What is the use of ‘pretty printer’?
Ans:
To format the ABAP code ‘pretty printer’ is used.
45. What is the difference between ‘Type’ and ‘Like’?
Ans:
‘Type’: You assign data type directly to the data object while declaring.
‘Like’: You assign the data type of another object to the declaring data object.
‘Type’ refers the existing data type while ‘Like’ refers to the existing data object.
46. What are the different ABAP/4 editors? What are the differences?
Ans:
The 2 editors are SE38 and SE80 and both have the ABAP editor in place. In SE38 , you can create programs and view online reports and basically do all the development of objects in this editor. In SE80, there are additional features such as creating packages, function group, module pool, classes, programs and BSP applications.
47. Explain the difference between dialog program and a report?
Ans:
A report is an executable program; dialog is a module pool program. It has to be executed via a transaction only. Dialog programming is used for customizations of screens.
48. What is lock object?
Ans:
To synchronize access of several users using same data Lock objects are used.
49. How data is stored in cluster table?
Ans:
A cluster table contains data from multiple DDIC tables. It stores data as name value pair.
50. How can you debug a script form?
Ans:
To debug a script form, you have to follow
SE71–>give the form name->utilities->activate debugger
51. What are different types of data dictionary objects?
Ans:
The different types of data dictionary objects are:
- Tables
- Views
- Domain
- Data Element
- Type Groups
- Search Helps/Matchcode Objects
- Lock Objects
- Structures
52. What are the ways you can do the tuning? What are the major steps will you use for these?
Ans:
Tunning can be done in three ways disk i/o, SQL tunning and memory tunning. Before tunning, you have to get the status of your database using oracle utility called statpack and tkprof .
53. In the ‘select’ statement what is ‘group by’?
Ans:
To fetch the data from the table by the specified field Group by Clause is used.
54. What is dispatcher?
Ans:
A control agent referred as SAP dispatcher, manages resources for the R/3 applications.
55. Mention what are the two methods of modifying SAP standard tables?
Ans:
There are two methods for modifying SAP standard tables
- Append structures
- Customizing includes
56. What is the difference between a ‘Database index’ and a ‘Match code’?
Ans:
‘Database Index’ contains fields from one table while ‘Match Code’ contain fields from several tables. Match code objects can be built on cluster tables, transparent tables and pooled tables.
57. Explain the benefits of modularization technique?
Ans:
By using modularization techniques, you can avoid redundancy if the program contains the same or similar blocks of statements or it is required to process the same function several times. By modularizing the ABAP/4 programs, we make them easy to read and improve their structure. Modularized programs are also easier to maintain and update.
58. How can you create callable modules of program code within one ABAP/4 program?
Ans:
- By defining Macros
- By creating include programs in the library.
59. What are different types of parameters? How can you distinguish between different kinds of parameters?
Ans:
The different types of parameters are
- Formal Parameters: It is defined during the definition of subroutine with the ‘FORM’ statement
- Actual Parameters: It is specified during the call of a subroutine with the ‘PERFORM’ statement
You can distinguish different kind of parameters by their functionality. Input parameters are used to pass data to subroutines, while output parameters are used to pass data from subroutines.
60. What are the different databases Integrities?
Ans:
- Semantic Integrity
- Relational Integrity
- Primary Key Integrity
- Value Set Integrity
- Foreign Key Integrity
- Operational Integrity
61. What is SAP ABAP?
Ans:
SAP is a type of software known as ERP (Enterprise Resource Planning) that large company use to manage their day to day affairs. ABAP (Advanced Business Application Programming) is the coding language for SAP to develop RICEFW objects. (Reports, Interfaces, Extensions, Forms and Workflows).
62. What do you mean by an ABAP data dictionary?
Ans:
To describe the logical structures of the objects that are used in application development ABAP 4 data dictionary is used. It is also used to show the underlying relational database in tables.
63. Explain the difference between pool tables and transparent tables?
Ans:
Transparent tables: It has one to one relation with the table in the database. Its structure corresponds to single database field.
Pooled tables: It has many to one relation with the table in the database. Pooled tables are stored at the database level.
- Basic List: For simple reports
- Statistics: For Percentage, Average etc.
- Ranked List : For analytical reports
64. What do you mean by BDC (Batch Data Communications) programming?
Ans:
It is an automatic procedure to transfer large or external data into SAP system. ‘Queue file’ is the central component of the transfer, which receives the data through batch input programs and groups that are associated into ‘sessions’.
65. Describe the data classes?
Ans:
The data classes are classified into following classes
Master Data: The data in this class seldom change
Transaction Data: The data can be changed often in this class
Organization Data: This data is a customized data and is entered in the system when the system is configured. It is rarely changed.
System Data: This data is used by R/3 system itself
66. What are the internal tables?
Ans:
Internal table exists only when the program is run. It is used for performing table calculations on subset of database tables and also for re-organizing the content of database tables as per the users need.
67. List down the functional modules used in sequence in BDC?
Ans:
There are 3 functional modules which are used in sequence to perform data transfer successfully using BDC programming. They are
- BDC_OPEN_GROUP
- BDC_INSERT
- BDC_CLOSE_GROUP
68. What is a foreign key relationship?
Ans:
To ensure the consistency of data, foreign keys are used. The relationship established between the tables and must be explicitly defined at field level. Data entered should be checked against the existing data to ensure that there is no contradiction. Cardinality has to be specified while defining foreign key relationship.
69. In ABAP what are the differences between table and structure in data dictionary?
Ans:
The difference between structure and table is
Data can be stored physically in Table, but a structure cannot
Structure does not have primary key but table can have
Table can have the technical attribute but the structure does not have
70. What is Smart Forms?
Ans:
Smart forms allow you to create forms using a graphical design tool.
71. What are the components of SAP scripts?
Ans:
For SAP, SAP scripts are a word processing tool. It has a function like standard text and layout sets. Its layout set consists of: Windows and pages, Character formats, Paragraph formats etc.
72. How to create ‘table cluster’?
Ans:
- In ABAP dictionary, select object type Table, enter a table name and choose create
- A field maintenance screen for the table is displayed. Table type Transparent table, set it as a default
- Make the necessary entries in the short description and delivery classified on the Attributes page. Then define the fields of the table.
- Proceed as when creating a transparent table. Now save your entries
- Now choose EXTRASàChange table category
- When a dialogue box appears you have to select the table type ‘Pooled table’ or ‘Cluster table’
- After selecting the table, return to the field maintenance screen for the table. Field pool or cluster name is displayed on the Attributes tab page in addition to the standard fields.
- Now enter the name of the table cluster or table pool to which you want to assign the cluster table.
73. How can you format the data before write statement in the report?
Ans:
By using the loop event the reports output can be formatted
- .at first
- .at new
- .at last
74. Explain the difference between Template and Table?
Ans:
The difference between the table and template is that, table is a dynamic and template is a static.
75. Mention what is ALV programming in ABAP? When is this grid used in ABAP?
Ans:
ALV stands for Application List Viewer. To enhance the output of the report, SAP provides a set of ALV function modules which can be used, and it also improves the functionality and readability of any report output. It is an efficient tool used for arranging the columns in a report output.
76. When do we use End-of-selection?
Ans:
End of the selection event is mostly used when we are writing HR-ABAP code. In the HR-ABAP code, data is retrieved in the start of selection event and printing on the list and all will be done at the end of the selection event.
77. Mention the difference between ABAP and OOABAP? In what situation do you use OOABAP?
Ans:
ABAP is used to develop traditional programs in R/3, while OOABAP is used to develop BSP/ PCUI applications and also anything that an involved object oriented like BADI’s and SmartForms etc.
78. What is table buffer? Which type of tables used this buffer?
Ans:
Over here, buffer means memory area, table buffer means the table information is available on the application server. When you call data from database table, it will come from application server. Transparent tables and pool tables are buffered, while cluster table cannot be buffered.
79. What is the use of ‘pretty printer’?
Ans:
To format the ABAP code ‘pretty printer’ is used.
80. What is the difference between ‘Type’ and ‘Like’?
Ans:
‘Type’: You assign data type directly to the data object while declaring.
‘Like’: You assign the data type of another object to the declaring data object.
‘Type’ refers the existing data type while ‘Like’ refers to the existing data object.
81. What are the different ABAP/4 editors? What are the differences?
Ans:
The 2 editors are SE38 and SE80 and both have the ABAP editor in place. In SE38 , you can create programs and view online reports and basically do all the development of objects in this editor. In SE80, there are additional features such as creating packages, function group, module pool, classes, programs and BSP applications.
82. Explain the difference between dialog program and a report?
Ans:
A report is an executable program; dialog is a module pool program. It has to be executed via a transaction only. Dialog programming is used for customizations of screens.
83. What is lock object?
Ans:
To synchronize access of several users using same data Lock objects are used.
84. How data is stored in cluster table?
Ans:
A cluster table contains data from multiple DDIC tables. It stores data as name value pair.
85. How can you debug a script form?
Ans:
To debug a script form, you have to follow
SE71–>give the form name->utilities->activate debugger
86. What are different types of data dictionary objects?
Ans:
The different types of data dictionary objects are:
- Tables
- Views
- Domain
- Data Element
- Type Groups
- Search Helps/Matchcode Objects
- Lock Objects
- Structures
- Table Types
87. What are the ways you can do the tuning? What are the major steps will you use for these?
Ans:
Tuning can be done in three ways disk i/o, SQL tunning and memory tunning. Before tunning, you have to get the status of your database using oracle utility called statpack and tkprof .
88. In the ‘select’ statement what is ‘group by’?
Ans:
To fetch the data from the table by the specified field Group by Clause is used.
89. What is dispatcher?
Ans:
A control agent referred as SAP dispatcher, manages resources for the R/3 applications.
90. Mention what are the two methods of modifying SAP standard tables?
Ans:
There are two methods for modifying SAP standard tables
Append structures
Customizing includes
91. What is the difference between a ‘Database index’ and a ‘Match code’?
Ans:
‘Database Index’ contains fields from one table while ‘Match Code’ contain fields from several tables. Match code objects can be built on cluster tables, transparent tables and pooled tables.
92. Explain the benefits of modularization technique?
Ans:
By using modularization techniques, you can avoid redundancy if the program contains the same or similar blocks of statements or it is required to process the same function several times. By modularizing the ABAP/4 programs, we make them easy to read and improve their structure. Modularized programs are also easier to maintain and update.
93. How can you create callable modules of program code within one ABAP/4 program?
Ans:
- By defining Macros
- By creating include programs in the library.
94. What are different types of parameters? How can you distinguish between different kinds of parameters?
Ans:
The different types of parameters are
- Formal Parameters: It is defined during the definition of subroutine with the ‘FORM’ statement
- Actual Parameters: It is specified during the call of a subroutine with the ‘PERFORM’ statement
You can distinguish different kind of parameters by their functionality. Input parameters are used to pass data to subroutines, while output parameters are used to pass data from subroutines.
95. What are the different databases Integrities?
Ans:
- Semantic Integrity
- Relational Integrity
- Primary Key Integrity
- Value Set Integrity
- Foreign Key Integrity
- Operational Integrity
96. What is the advantage of structures? How do you use them in the ABAP programs?
Ans:
GLOBAL EXISTANCE (these could be used by any other program without creating it again).
97. What does an extract statement do in the ABAP program?
Ans:
Once you have declared the possible record types as field groups and defined their structure, you can fill the extract dataset using the following statements:
EXTRACT
When the first EXTRACT statement occurs in a program, the system creates the extract dataset and adds the first extract record to it. In each subsequent EXTRACT statement, the new extract record is added to the dataset
EXTRACT HEADER
When you extract the data, the record is filled with the current values of the corresponding fields.
As soon as the system has processed the first EXTRACT statement for a field group , the structure of the corresponding extract record in the extract dataset is fixed. You can no longer insert new fields into the field groups and HEADER. If you try to modify one of the field groups afterwards and use it in another EXTRACT statement, a runtime error occurs.
By processing EXTRACT statements several times using different field groups, you fill the extract dataset with records of different length and structure. Since you can modify field groups dynamically up to their first usage in an EXTRACT statement, extract datasets provide the advantage that you need not determine the structure at the beginning of the program.[sociallocker]
98. What is a collect statement? How is it different from append?
Ans:
Collect : If an entry with the same key already exists, the COLLECT statement does not append a new line, but adds the contents of the numeric fields in the work area to the contents of the numeric fields in the existing entry.
Append – Duplicate entries occurs.
99. What is OPEN SQL vs NATIVE SQL?
Ans:
Open SQL – These statements are a subset of standard SQL. It consists of DML command (Select, Insert, Update, Delete). It can simplify and speed up database access. Buffering is partly stored in the working memory and shared memory. Data in buffer is not always up-to-date.
Native SQL – They are loosely integrated into ABAP. It allows access to all functions containing programming interface. They are not checked and converted. They are sent directly to the database system. Programs that use Native SQL are specific to the database system for which they were written. For e.g. to create or change table definition in the ABAP.
100. What does an EXEC SQL stmt do in ABAP? What is the disadvantage of using it?
Ans:
To use a Native SQL statement, you must precede it with the EXEC SQL statement, and follow it with the ENDEXEC statement as follows:
EXEC SQL [PERFORMING ].
ENDEXEC.
There is no period after Native SQL statements. Furthermore, using inverted commas (“) or an asterisk (*) at the beginning of a line in a native SQL statement does not introduce a comment as it would in normal ABAP syntax. You need to know whether table and field names are case-sensitive in your chosen database.
101. What is the meaning of ABAP editor integrated with ABAP data dictionary?
Ans:
ABAP Editor: Tool in the ABAP Workbench in which you enter the source code of ABAP programs and check their syntax. You can also navigate from the ABAP Editor to the other tools in the ABAP Workbench.
102. What are the events in ABAP language?
Ans: The events are as follows:
- Initialization
- At selection-screen
- Start-of-selection
- End-of-selection
- Top-of-page
- End-of-page
- At line-selection
- At user-command
- At PF
- Get
- At New
- At LAST
- AT END
- AT FIRST
103. What is an interactive report? What is the obvious difference of such report compared with classical type reports?
Ans:
An Interactive report is a dynamic drill down report that produces the list on users choice.
Difference: –
- The list produced by classical report doesn’t allow user to interact with the system where as the list produced by interactive report allows the user to interact with the system.
- Once a classical report, executed user looses control where as Interactive, user has control.
- In classical report, drilling is not possible where as in interactive, drilling is possible.
104. What is a drill down report?
Ans:
Its an Interactive report where in the user can get more relevant data by selecting explicitly.
105. How do you write a function module in SAP? Describe.
Ans:
Called program – SE37 – Creating function group, function module by assigning attributes, importing, exporting, tables, and exceptions.
Calling program – SE38 – In program, click pattern and write function name- provide export, import, tables, exception values.
106. What is table buffer? Which type of tables used this buffer?
Ans:
buffer is nothing but a memory area. table is buffered means that table information is available on application server. when you call data from database table it will come from application server.
transperent and pooled tables are buffered. cluster tables can not buffered.
107. What is the use of pretty printer ?
Ans:
Exactly where can we link the functional module to abapcoding.
Pretty Printer is used to format the ABAP Code we write in ABAP Editor ,like KEY WORDS in Capitals and remaining are in small letters which is also depend on system settings.
We can call the function module in the ABAP Code .Press the Pattern button on Appl. tool bar then u will get box where u write the function module NAME which u want to call in the code by selecting the radio button CALL FUNCTION. In this way we link function module to ABAP Code.
108. What is the difference between SAP memory and ABAP memory?
Ans:
data sending between main sessions using get parameter and set parameter is sap memory.data sending between internal sessions using import or export parameters is abap memory sap memory is a global memory whereas abap memory is local memory.
For example, we have four programs in abap memory and assigned some varibles to a particular program in abap memory then those varibles can’t be used by anyother program in abap memory i.e., the variables are only for that program and also local to that memory,whereas sap memory can access all the abap memory or else it can perform any kind of modifications.
109. What is the difference between Type and Like?
Ans:
TYPE, you assign datatype directly to the data object while declaring.
LIKE,you assign the datatype of another object to the declaring data object. The datatype is referenced indirectly.
110. What is TcodeSE16. For what is it used. Explain briefly?
Ans:
SE16 is a T-code for object browser.
Generally used to search the fields of SAP Tables .and respective data.
111. What are different ABAP/4 editors? What are the differences?
Ans:
The 2 editors are se38 and se80 both have the abap editor in place. In se38 you can go create programs and view online reports and basically do all thedevelopmet of objects in this editor. In se80 ( object navigator) there are additional features such as creating packages,module pool , function group ,classes, programs ( where you can create ur programs) and BSP applications.
112. When do we use End-of-selection?
Ans:
End-of-selection event are mostly used when we are writing HR-ABAP code. In the HR-ABAP code, data is retrived in the Start-of-selection event and Printing on the list and all will be done in End-of-selection event.
113. In events start-of-selection is default event. When we have to use this event explicitly? Why?
Ans:
The default event in the ABAP is Start-of-selection.We have to call explicitely this event when you are writing other than thsevent , that is when you write AT SELECTION-SCREEN EVENTS OR INITIALIZATION EVENT etc,you have to explicitely mention the Start-of-selection event while you are writing the logic.
Before these events called ,all the code you have written come into this default Start-of-selection screen event.
114. What is the differences between ABAP and OOABAP. In which situation we use OOABAP?
Ans:
OOABAP is used to develop BSP/PCUI applications and also anthing involved object oriented like BADIs, SmartForms..etc.where as ABAP is used to develop traditional programs in R/3.[/sociallocker]
About the author
Leave a Reply Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.